top of page
תמונת הסופר/תRaphael Kabessa

בנייה וקוץ בה

מאת עידן בן-נפתלי | רבות דובר על העונה הגרועה שעוברות מכבי חיפה והפועל חיפה בליגת העל, האם נמצאה הסיבה ליכולת החלשה? השנה 2009. אבן היסוד לאצטדיון העירוני החדש בחיפה מונחת, כזה שיחליף את המגרש הוותיק בקריית אליעזר. בהדמיה זה נראה מעולה, אבל עדיין נחשב כחלום רחוק. השנה 2014. הפועל חיפה חונכת את האצטדיון במשחק נגד הפועל עכו לעיני 3,500 צופים, שחזו בטוסיין ריקסט מרעיד את שעריו הלבנים מכל לבן של המגרש החדש בחיפה.

מכבי חיפה לא נשארה חייבת, ובתפאורה מושלמת של 30,200 אוהדים ירוקים נוטלת חלק במשחק הליגה הראשון של האצטדיון המוזהב, חן עזרא היה לשחקן הראשון שמבקיע שער ליגה ב"בסמי עופר". כמה חודשים לאחר מכן, שתי הצרכניות של המגרש- מכבי חיפה והפועל חיפה, שוקעות.

כעבור תריסר מחזורי ליגה הפועל חיפה סוחבת את כל ליגת העל שלנו על כתפיה הצנומות. וגם בצד השני של הכרמל, אפשר להגיד שלא "ירוק כל ימות השנה", כאשר היריבה העירונית מכבי מחזיקה במאזן עלוב של חמישה ניצחונות מול שבעה הפסדים, אחרי קיץ סוער ומטפח ציפיות שכלל רכש של שמות מפוצצים והעמדת תקציב מהגבוהים בליגה.

חלק יגידו שצריך לומר לסאלה סלמאת ולשלוח אותו בחזרה למקום ממנו הגיע, וחלק יגידו שראובן עטר, התלתלים והאיש, אשם במצב העגום של האדומים, ושאפילו כשחקן בקדנציה שניה בקבוצה הוא יכול היה לתרום יותר. כאוהד מכבי חיפה אובד עצות, חיפשתי סיבה, אם תרצו תירוץ, לכך שקבוצתי האהובה לא מצליחה לנצח אחרי מסע רכש מרשים שכלל החזרת בן אובד לביתו, והבאת קצין סרבי שיביא אליפות לכרמל.

האם זוהי אשמתו של האצטדיון? האם המתקן המרהיב והאיכותי מרע לקבוצותינו האהובות?

יצאתי לבדוק מה קרה לקבוצות ישראליות ב25 השנים האחרונות כאשר חנכו אצטדיון חדש, משוכלל ומרהיב. התוצאות מפתיעות:

הפועל ירושלים אצטדיון: טדי נחנך: 1991 מקומות: 34,000 (14,000 בפתיחתו) הפועל ירושלים פתחה את עונת 1991/1992 לאחר שסיימה את העונה שעברה מקום אחד מעל לקו האדום, ושרדה בליגה הראשונה.

אצטדיון טדי.


הכל היה מוכן לחגיגה באדום באצטדיון "טדי קולק", שהחליף את אצטדיון ימק"א המיתולוגי, במחזור הליגה הראשון נגד הפועל ת"א. משה סיני ואלי כהן (צמד) לא התרשמו מהאווירה הנהדרת שהשרו 7,000 אוהדי ירושלים ביציעים, והנחילו לקבוצה הפסד 3:0 במשחקה הביתי הראשון באצטדיון החדיש. הפועל ירושלים חוותה עונה מהגרועות בתולדותיה, והשיא הגיע במחזור השישי, בה נחלו האדומים את אחת מתבוסותיהם הגדולות בהיסטוריה. מול קהל מאוכזב באצטדיון טדי הנחיתו התל אביבים, הפעם מהצד הצהוב של העיר, 8 הלקאות חזה כואבות במיוחד על שוערה האומלל של ירושלים רוני ג'רבי. 8:1 הייתה התוצאה בסיום.

בסיומה של עונה מחפירה, בה הפועל ירושלים סיימה את העונה במקום האחרון, עם ההתקפה הדלה ביותר בליגה, וההגנה החדירה ביותר בליגה (81 שערי חובה, מרחק שער אחד מהשוואת שיא המועדון), הפועל ירושלים נחשבה קבוצה שנוח לשחק מולה כאשר אתה נמצא בתקופה קשה. אם כל זה לא מספיק, בסוף העונה המשפילה, בסיומה הפועל ירדה לליגת המשנה, הקבוצה התרסקה כלכלית לחלוטין, ומונה לה מפרק.

בני סכנין אצטדיון: דוחא נחנך: 2005 מקומות: 8,500 (5,000 בפתיחתו) השנה- 2005, בני סכנין- מחזיקת גביע המדינה היוצאת, עדיין לא מחזיקה באצטדיון ראוי לשמו, ונודדת למגרש בערים אחרות, שם שיחקה את משחקי ה"בית" שלה. בסיוע של מדינת ישראל, והוועד האולימפי של קטאר, הוקם אצטדיון הולם לנציגת המגזר בליגה הראשונה- "דוחא"- על שם בירת קטאר. בני סכנין דשדשו בתחתית הליגה במשך כל עונת 2005/2006. הנהלת הקבוצה ניסתה לבצע זעזועים, פיטרה את מאמן הקבוצה דאז מומי זעפרן לאחר 4 מחזורי ליגה מיותמים מנקודות, אך שום קסם מאגי לא עזר.

הנציגה הבכירה מהמגזר סיימה את העונה במקום האחרון, עם כמות שערי החובה הגבוהה ביותר מבין כל קבוצות הליגה, הפרש השערים הגרוע בליגה. ובמרחק של תשע נקודות מהמקום ה11, שגם מוביל לליגת המשנה. אבל היי, לפחות יש להם אצטדיון ביתי עכשיו, נכון?

הפועל פתח תקווה אצטדיון: המושבה נחנך: 2011 מקומות: 11,500 בשנת 1967 הוקם אצטדיון עירוני חדש בפ"ת, שכונה "האורווה". אצטדיון האורווה לא התאפיין במשטח דשא איכותי, או באקוסטיקה טובה, אפשר לומר אפילו שלא היו בו הרבה מקומות. אבל המגרש הצנוע באם המושבות היווה בית חם לכל אוהדי מכבי והפועל פ"ת.

בשנת 2010 האצטדיון נהרס, ושנה אחר כך, בפתיחת עונת 2011/2012, נחנך אצטדיון "המושבה" בעיר, המכיל כמעט פי שניים יותר מקומות.

בעונה זו שיחקו שתי הקבוצות הכחולות ממלאבס בליגה הראשונה, אך הפועל העירונית נקלעה לקשיים כלכליים כבדים, והיא הגישה בקשה למינוי מפרק זמני, כדי לגייס כספים לעונה הבאה. עפ"י תקנות ההתאחדות לכדורגל, מופחתות ממאזן קבוצה הנכנסת לפירוק 9 נקודות באופן אוטומטי, הדבר העיב רבות על השמחה בפתיחת האצטדיון החדיש, והפועל פ"ת- קבוצה חלשה ממילא, נאלצה להילחם על מקומה בליגת העל בקרב שסופו ידוע מראש. גילי לנדאו וחניכיו מאם המושבות לא הצליחו לצאת מן המקום האחרון בליגה מתחילת העונה ועד סופה, ובסיומה של עונה עצובה מאוד ירדה הקבוצה לליגת המשנה.

מכבי נתניה אצטדיון: עירוני נתניה נחנך: 2012 מושבים: 13,800 מכבי נתניה התחילה את עונת 2012/2013 בקול תרועה רמה, עם שמות כמו קובי דג'אני ואחמד סבע (שהיה מלך שערי הליגה בעונת 2011/2012), והכי חשוב- אצטדיון חדיש בעיר שהחליף את ה"קופסא" המיושנת. טל בנין הגיע לקבוצה והביא עמו שמות כמו יוסי שבחון, עידן שריקי, עלי חטיב וכמובן הסגל מהעונה שעברה שהשכיל להגיע למקום הרביעי בעונה שעברה, מרחק נקודה מהמקום השני.

האצטדיון החדש בנתניה.


זה נראה רע, אפילו רע מאוד. האצטדיון החדש לא עזר ולא במאומה ליהלומים מנתניה להציג את היכולת אותה היא הייתה צריכה להציג, את היכולת שהיא הציגה תחת ראובן עטר בעונות הקודמות. ובמחזור ה27, כאשר הקבוצה הייתה עמוק בתוך מאבקי התחתית, זקוקה לנקודות כמו אוויר לנשימה, ראובן עטר חזר לקבוצה אחרי פחות משנה להציל את הספינה השוקעת.

בהשראת ויאריאל הספרדית, מכבי נתניה התחפשה לצוללת צהובה, ובמחזור הסיום, בידיעה שניצחון ישאיר את הקבוצה בליגה, מול אלפי צופים שתומכים בה במגרש היפה, מכבי נתניה בעטה בדלי. הקבוצה הפסידה 3:0 להפועל ב"ש וירדה לליגת המשנה לראשונה מאז 2004. אז המאמן היה גם- ראובן עטר. עונה עצובה מאוד למכבי נתניה, שכאמור, התחילה בקול תרועה רמה- והסתיימה בקול ענות חלושה.

בית"ר ירושלים אצטדיון: טדי נחנך: 1991 מקומות: 34,000 (14,000 בפתיחתו) והנה, נקודת אור קטנה בתוך בליל הקבוצות שכשלו בצעדיהם הראשונים במגרשן החדש. את עונת 1990/1991 ירצו לשכוח בבית"ר ירושלים. הקבוצה שיחקה לא טוב במשך כל העונה, וכשלה לשרוד בליגה הראשונה לאחר משחק דרבי כואב נגד הפועל, היריבה העירונית, בדרבי האחרון בהחלט באצטדיון ימק"א.

מאצטדיון ימק"א נשאר לצהובים טעם מר, אחרי שנטשו אותו לטובת אצטדיון טדי עם ירידה לליגה הארצית (השנייה דאז). אבל, בעונת 1991/1992 בית"ר ירושלים שיחקה מעולה, הביסה את יריבותיה לליגה השניה והוכיחה לכל הספקנים שמקומה הוא בקדמת הבמה של הכדורגל הישראלי.

בעונת החזרה של הירושלמים לליגה הלאומית, עונתה הראשונה של בית"ר בליגה הראשונה עם אצטדיון טדי, הקבוצה הציגה יכולת מצויינת, ולא פחדה מהגדולות שעשו שרירים עם ראובן עטר (כשחקן כמובן), אורי מלמיליאן במדי ב"ש ואייל ברקוביץ', והציגה מצדה את אלי אוחנה ששב מחו"ל, והפתיעה את כל הליגה בדרך לאליפות שנייה בהיסטוריה. הירושלמים חגגו אליפות סנסציונית בטדי, והוכיחו שאצטדיון חדש זה לא דבר כל כך נורא אחרי הכל…

אחרי המסע שעברנו, דרך קבוצות ואצטדיונים וליגות ראשונות ושניות אפשר לתרץ בפה מלא שהאצטדיון המשוכלל והמרהיב, מצופה הזהב והאקוסטי, העומד בדרג 4 או 5 או 31 של אופ"א אשם ביכולת החלשה של שתי החיפאיות. סמי נאחס, כבר אמרנו?

Commentaires


bottom of page