הארץ המובטחת
בני ישראל עברו כברת דרך רצופת מכשולים עד שהגיעו לארצם. מעבדים במצרים, דרך 40 שנות נדודים מפרכות במדבר ועד הכניסה לארץ המובטחת, מעבדות לחירות. הדמות שהובילה אל המהפך הייתה משה רבנו, אותו גיבור שלא זכה לדרוך על אדמת ארץ ישראל. לאורך הדרך משה אסף כתמים וצלקות שמנעו ממנו להיות האיש שיצעיד את עם ישראל אל שערי הארץ. את הצעד האחרון ברגע האמת הוביל יהושע בן-נון, מחליפו. וכך היה בסיפור של אלישע לוי וברק בכר. שני מאמנים שהיוו את שתי אבני הדרך החשובות ביותר של הפועל ב"ש בדרכה הארוכה אל התואר.
במשך שנים רבות הפועל ב"ש דשדשה. מי שהוציא את המועדון ממאבקי התחתית היישר אל הצמרת הגבוהה היה אלישע לוי. אלישע הצית הדמיון והפך את ב"ש לקונטנדרית מן המניין, אבל משהו היה חסר.
את עונת 14/15 באר שבע סיימה במקום השלישי בטבלה והפסידה 6-2 למכבי ת"א בגמר גביע המדינה. בבירת הנגב כבר נשבו רוחות של מיצוי, והתקבלה ההחלטה שכדי לעלות את השלב האחרון בסולם ולעשות צעד נוסף לעבר התואר הנכסף, צריך שינוי.
אלישע לוי הגיע עד הבאר, אך לא זכה לשתות ממנה ועזב את המועדון, במקומו מונה ברק בכר. כידוע, המאמן הצעיר הוביל את ב"ש לזכייה בשלוש אליפויות רצופות ולקמפיינים אירופאים שנחקקו בהיסטוריה של הכדורגל הישראלי.
וכאן מגיעה ההשוואה המתבקשת לסיטואציה במכבי חיפה. המועדון הירוק נמצא בצומת דרכים.
אחרי שנות בצורת, הגיע מרקו בלבול והחזיר את הצבע ללחיים. הקבוצה חזרה לשחק את הכדורגל השוטף, ההתקפי והדומיננטי שכל כך אפיין אותה. עם זאת, הקבוצה כשלה ברגעי ההכרעה ושאלות רבות צצו לגבי המאמן סביב נושאים שונים.
מאז תחילת הפלייאוף, נראה שתחושת מיצוי שררה בקבוצה וההחלטה התקבלה.
בדומה למשה רבנו ועם ישראל, לאלישע לוי והפועל ב"ש, גם מרקו בלבול עשה מהפך. הוא לקח מועדון שבור שנמצא בשפל וידע לאחות אותו, להרכיב באמנות את הפאזל. אלא שגם לו וגם לאלישע הייתה חסרה חתיכה, ובכדי להשלים את החתיכה האחרונה דרוש מאמן שיודע למצוא את החתיכה הזו - המאמן הזה הוא ברק בכר.
השיטה מהתדמית שנוצרה למרקו, אפשר להגיד שהמילה הכי פופולרית לעונה הזאת היא קיבעון. אבל לא רק, ההתנהלות מול השחקנים ומול התקשורת, חלוקת הדקות בסגל ובעיקר הכישלונות נגד מכבי ת"א- סביב כל האספקטים האלה התנוססה עננה של חוסר סיפוק. ברק בכר מהווה את האנטיתזה. מדובר במאמן יצירתי, פעלתן שבעיקר מגלה גמישות טקטית ויודע להגיב ולשנות שיטות ומערכים תוך כדי משחק. מאמן שמחובר לשחקנים שלו ויודע לנהל רוטציות בסגלים עמוסים, מאמן שלא סופר את התקשורת ודבק בדרכו, והכי חשוב מאמן שנתן נוק-אאוט למכבי ת"א פעם אחר פעם.
בכר מתמחה במערכים רבים. ה-4:3:3 הוא הנפוץ ביותר לאורך הקריירה שלו אך גם הוא נתון לשינויים רבים התלויים ביריבה והתפתחות המשחק, ולכן מובע בווריאציות שונות. המאמן הצעיר, משתמש גם ביהלום ובשיטות של שלושה בלמים. השיטה המפורסמת ביותר, שגם זכתה להצלחות כבירות בזירה האירופאית מול קבוצות חזקות, היא שיטת שלושת הבלמים שיצאה לפועל בעיקר במערך 5-3-2. בניגוד לדעה הרווחת שטוענת כי מערך בעל קו 5 בהגנה יהיה בהכרח הגנתי, בכר משתמש בשיטה הזו בצורה מאוד התקפית. המגנים מקבלים חופש התקפי מלא, שני חלוצים במרכז נועלים את הבלמים והצטרפות של קשרים מקו שני, כך נוצרת לה התקפה מרובת שחקנים ואופציות. יתרון נוסף הוא בפן ההגנתי, חלק אחורי מעובה שמאפשר גמישות וחופש עבור בלמים או מגנים מאחר ויש חיפוי של ארבעה שחקנים נוספים. ברק בכר הוא מאמן כדורגל מהזן המודרני. הוא מאמין בעקרונות של לחץ גבוה, הנעת כדור מהירה, ויצירת עליונות מספרית בהתקפה ובהגנה ע"י הצטרפות משמעותית בהתקפה ומשמעת הגנתית. משחק ההתקפה של בכר מורכב מאיזון בין תבניות משחק שנועדו לפרוץ את הגנת היריב לבין חופש פעולה עבור השחקנים היצירתיים. כל זאת נעשה תוך שני דגשים חשובים: הראשון הוא יצירת אופציית מסירה תמידית שמתקיימת ע"י פריסה מרווחת ועמידה בזוויות מתאימות, והשני, הוא הצטרפות ענפה לאזור הרחבה מצד המגנים והקשרים. עקרונות משחק ההתקפה:
1. שמירה על אופציות מסירה: א. ריווח ב. פתיחת זוויות מסירה
2. הנעת כדור מהירה
3. הצטרפות מגנים וקשרים לאזור הרחבה
4. איזון בין תבניות לחופש עבור שחקנים יצירתיים
משחק ההגנה מושתת על לחץ גבוה ואינטנסיבי הנעשה בשמירה אישית לאורך כל המגרש. האלמנט החשוב הוא צמצום שטח המשחק, ולשם כך שחקני ההגנה נדרשים לצאת מאוד גבוה. מגן יתקוף את מגן היריבה ובלם ייצא גבוה מאוד על מנת ליירט כדורים שנועדו לשבור את הלחץ. עקרון חשוב נוסף, הוא יצירת היתרון המספרי בהגנה. עקרון שיוצא לפועל בזכות משמעת הגנתית והבנה טקטית הכוללת חזרה מהירה לעמדות וצמצום השחקן שבצד החלש לעבר הכדור, פעולה שמייצרת ריבוי שחקנים עבור ההגנה באזורים הרגישים. עקרונות משחק ההגנה:
1. לחץ גבוה: א. שמירה אישית 1V1 ב. מגן יוצא למגן ג. בלמים יוצאים מאוד גבוה ואגרסיבי
2. שמירה על יתרון מספרי לטובת ההגנה: א. משמעת הגנתית, חזרה לעמדות ב. צד חלש מצמצם לעבר הכדור
ברק בכר- השחקן והמאמן
רגע לפני שברק בכר נוחת בכרמל, הנה הצצה מסיפורו של הילד שחלם ושאף לשחק במכבי חיפה, ששימש כמביא כדורים במשחק הגדול נגד מכבי ת"א ב-1994 ואהד את מכבי בכל שנותיו כילד. הוא אומנם לא הצליח להגשים את חלומו לשחק במדי המועדון, אך היום המעגל נסגר- האוהד והמאמן ברק בכר הוא מאמנה החדש של מכבי:
קריירה כשחקן
בכר (40) נולד במושב צרופה וגדל במחלקת הנוער של מ.כ נווה יוסף. את קריירת הבוגרים שלו החל בעונת 1998/99 בהכח רמת גן מהלאומית. לאחר ארבע עונות התקדם להפועל פ"ת מליגת העל ובסיומן של שתי עונות בפ"ת הצפין עד לקריית שמונה שם שיחק שבע עונות. כשהוא בגיל 31 בלבד הוא פורש ממשחק פעיל עקב פציעות ומצטרף מיד לצוות המקצועי של רן בן שמעון כעוזר מאמן.
קריירת האימון
את קריירת האימון שלו, בכר חייב בין היתר לאיזי שרצקי. שרצקי הבין שבכר לא יוכל לחזור לשחק עקב הפציעות בברכיים, שלח אותו לקורס מאמנים ומינה אותו מיד עם פרישתו לעוזר מאמן של רן בן שמעון בקריית שמונה. בן שמעון ביחד עם בכר כעוזרו, סחפו את קריית שמונה לאליפות היסטורית, כאשר באותו זמן אימן בכר במקביל גם את קבוצת הנוער של המועדון שנקלעה לקשיים.
בהמשך, בן שמעון עזב וגילי לנדאו מונה למאמן הקבוצה. בכר המשיך כעוזר מאמן אך כעבור חמישה מחזורים פוטר לנדאו ואת מקומו תפס עוזרו כשהוא בגיל 32 בלבד, וכבר מראשית דרכו הצטיין. בשלוש עונות בקריית שמונה בכר הוביל את הקבוצה בצמרת, רשם הופעות מכובדות באירופה, בגביע המדינה הגיע פעמיים למעמד הגמר וזכה להניפו פעם אחת. בהמשך עבר מהקבוצה הצפונית ביותר בליגת העל, לקבוצה הדרומית ביותר – הפועל ב"ש של אלונה ברקת.
את עונתו הראשונה בבירת הנגב, ברק בכר סיים עם 77% הצלחה ו-86 נק' במסגרת הליגה, כאשר במהלך העונה הגיעה הקבוצה לרצף של 29 משחקים ללא הפסד. ב"ש זכתה באליפות בפער של 2 נק' מסגניתה. בעונה השנייה זה נראה אפילו טוב יותר. 79% הצלחה ו-85 נק' בליגה כולל 30 מחזורים רצופים בפסגה. בסיום העונה ב"ש חגגה אליפות קלילה עם 13 נק' יתרון על פני סגניתה. באותה עונה מסע אירופי רווי בתצוגות מכובדות הביא את הקבוצה עד לשלב 32 האחרונות בליגה האירופית. בעונת האליפות חלה ירידה מסוימת אך ב"ש שוב רשמה קמפיין אירופי נאה והמשיכה באין מפריע לאליפות שלישית ברציפות.
בעונה הבאה, הירידה כבר היית תלולה יותר, שחקנים משמעותיים עזבו והקבוצה סיימה במקום השלישי בפער 32 נק' מהמוליכה. העונה, בינואר האחרון, לאור התוצאות המאכזבות ולאחר חילוקי דעות פנימיים במועדון, התפטר בכר כשהקבוצה נמצאת במקום הרביעי. מאז נשאר ללא קבוצה, עד היום.
תחת הדרכתו של ברק בכר זכתה הפועל ב"ש בשלוש אליפויות תוך שהיא מכניעה את מכבי ת"א של יוקאנוביץ', ארבלדזה, וידיגל וקרויף. בנוסף, הקבוצה הוסיפה שני גביעי "אלוף האלופים" וגביע טוטו לארון. במסגרות האירופיות, הקבוצה הגיעה פעמיים לשלב הפלייאוף במוקדמות ליגת האלופות ומשם פעמיים לשלב הבתים בליגה האירופית, בעונת 16/17 העפילה לשלב 32 האחרונות.
ככל שהעונה התקדמה עלו תהיות רבות, אך שאלה אחת מהותית כללה את כולן, באיזה דרך צריך לבחור - האם עדיף לשמור על הקיים, על מה שעובד אך חורק בנקודות ספציפיות? אולי חיזוק נקודתי בתוספת בגרות וניסיון טבעי יהיו הפתרונות לבעיות בעונה הבאה?
או שמא, הגענו אל איזשהו מיצוי, 'פיק', האם זה המקסימום שהקבוצה הזאת הייתה מסוגלת לייצר? האם המאמן הגיע לתקרה שלו וכעת זה הזמן להעביר את השרביט למי שכבר עשה זאת בעבר? למי שעונה על כל הבעיות שצצו העונה בדרך?
האם ברק בכר יביא את קסמיו לכרמל ויצבע את צלחת האליפות בירוק?
Comments