top of page
תמונת הסופר/תRaphael Kabessa

רודפי חזון, לא כסף.

מאת אורן טל | מה קורה כשחושבים על העתיד במקום על ההווה? כשהמילים "לתת הזדמנות" לא סתם נזרקות לאוויר? לפי "הקדושים" מהליגה האנגלית-רק דברים טובים כשפותחים שיחה על הליגה האנגלית, או בכלל כשהמילים "פריימר-ליג" עושות דרכן בתעלות האוזן שלנו,  באסוציאציות הראשונות שצצות במוחנו מככבים השדים האדומים והתכולים ממנצ'סטר, התותחנים והאריות מלונדון ואף רצות מול עינינו מילות ההמנון הניצחי באנפילד של ליברפול. לאף אחד כנראה לא עלתה וגם לא תעלה לראש התמונה של מועדון שהוא אומנם קטן מהמוזכרים לעיל, אבל מייצרת לנו ולהם כוכבים גדולים. קבוצת הפרמייר ליג הקדושה שבקדושים- סאות'האמפטון.

עיר נמל גדולה המולידה מתוכה קבוצה קטנטנה וחסרת מזל, אך עם קסם מסויים שקשה להעלים ממנו עין.לוזרית ניצחית ואנדרדוגית אלמותית, אך עטופה בהילה קדושה ויצר הישרדותי עוצמתי ומרגש כאחד.סאות'האמפטון  כאמור לא תוזכר באותה נשימה עם צ'לסי או ליברפול, הנוסטלגים שבינינו יזכירו אותה עם ברקוביץ' ואוסטנסטד בניצחון 3-6 על מנצ'סטר יונייטד ב-97' , הנוסטלגים בעלי הוותק שבינינו גם יזכירו את הזכייה בגביע הראשון והיחיד בכל היסטוריית 130 השנים של המועדון אי שם בוומבלי 76', אך כאן זה נעצר כשזה מגיע לזכיות ותענוגות.

כי רוב חייה הארוכים של הקבוצה מעיר הנמל סבבו סביב עליות וירידות מליגות כאלה ואחרות, צרות כלכליות מתמשכות ואף הפצצה של האיצטדיון הביתי במהלך מלחמת העולם השנייה. הרבה מזל אין לה, וגם מעט מאוד יכולת, אך כמו הורה עם חלומות במגירה שמגשים את עצמו דרך ילדיו, כאן גם ה"קדושים" מסאות'האמפטון מצליחים להשיג סוג של חצי נחמה לאוהדים. גארת בייל', ת'יאו וולקוט, לוק שואו ואלכס צ'מברליין הם רק חלק מהכוכבים תוצרת בית של האדומים-לבנים מסאות'האמפטון בשנים האחרונות, יבוא רשמי של החממה מהמטופחות ביותר בכדורגל העולמי, ה"סיינטס אקדמי".

העתיד ישכיח את העבר

תשאלו כל אחד בממלכה הבריטית מה דעתו על מחלקת הנוער של סאות'האמפטון , והמילים "עתיד הכדורגל האנגלי" יפלטו מפיו עוד לפני שתסיימו את המשפט בכלל. כל כך הרבה כבוד נחלק ל"סיינטס אקדמי" השרויה על פני מחוז המפשייר שבדרום, שלא היה מבייש גם את ה"לה מאסיה" הקטאלונית הנודעת. שמה של ה"סיינטס אקדמי" הולך לפניה, וגם הגדולים בכדורגל האנגלי כבר מודעים לכך. "אני חושב שסוד ההצלחה של האקדמיה טמון בסקאוטרים המדהימים שלה" טוען לא אחר מאשר ארסן ונגר, "בנוסף גם האיכות של המאמנים והחינוך הקפדני שהשחקנים חווים באקדמיה הוא יוצא דופן, תראו את גארת' בייל ות'יאו וולקוט וכבר תיווכחו בעצמכם" .

ונגר קצר כבר שני פירות מהאקדמייה של הקדושים בשנים האחרונות בדמותם של וולקוט ואוקסייד-צ'מברליין ריו פרדיננד בלמה היוצא של יונייטד ציין כי "בעבר היו מחלקות הנוער של ווסטהאם ומנצ'סטר יונייטד המוכרות והטובות ביותר, אך היום אין ספק שסאות'האמפטון היא המקום בשביל הצעירים".

רוי הודג'סון מאמן נבחרת אנגליה, גם כן יודע למי להודות על הסגל המוכשר, "סאות'האמפטון משתמשת בצעירים המוכשרים שלה ומשמשת דוגמא לאחרים שגם כן יכולים להניב הצלחה ממחלקות הנוער שלהם". לאס ריד ראש המחלקה לפיתוח הנוער בסאות'האמפטון, ביחד עם היו"ר היוצא ניקולה קורטיז ומנהל האקדמיה מאט קרוקר הם אלו שהרימו את מחלקת הנוער לגבהים בהם נמצאת היום.  החזון היה ונשאר נורא פשוט, להכין סגל מלא המושתת ברובו משחקנים בריטיים שכולם גדלו במחלקת הנוער.

ה"קדושים" לא מחפשים רחוק כשזה מגיע לילדים, מבחנים איכותיים ומפוקחים היטב שמתקיימים לילדים בעיקר ברחבי מחוז המפשייר שבדרום אנגליה, במתקני האימון לילדים ולנוער המתקדמים והמפותחים ביותר שאפשר למצוא כיום בממלכה הבריטית.  אך מעבר להשקעה בילדים ובנוער, סוד הקסם של האקדמיה טמון בקיום ההזדמנויות הרבות שניתנות לשחקנים הצעירים, גם כשזה מגיע לרמות הגבוהות ביותר.

ה"סיינטס אקדמי".


צרות לא מטביעים, מלמדים אותם לשחות

לאורי מקמאנמי הניח את היסודות לדור העתיד כאשר נכנס לתפקיד נשיא הקבוצה בשנת 73', אחד ממהלכיו הראשונים היו להקים מרכזי נוער בעיקר בלונדון וברחבי אנגליה מתוך מחשבה לעתיד הרחוק. בשנות ה-90' רופרט לאו הזיז הרים וגבעות במטרה לשדרג את אותם מרכזי הנוער ברמה התודעתית שלהם ברחבי הממלכה הבריטית, בעצם מאותה התקופה החלה סאות'האמפטון להזרים סקאוטרים מתוך המועדון בחיפוש אחר כשרונות צעירים. ובשנת 2009 כשמרקוס ליבהאר וניקולה קורטיז נכנסו לתפקידם, יצא המועדון בהצהרות שסאות'האמפטון איננה יכולה להתמודד בשוק ההעברות עם שאר הקבוצות באנגליה, לא עם התקציב הנוכחי.

באותה שנה סאות'האמפטון החלה עונה עם מינוס 10 נקודות אשר נבעו משערוריית בקרת הניהול של הקבוצה. המזל הרע המשיך לאפוף את ה"קדושים" עם המוות הטרגי של בעלי הקבוצה מרקוס ליבהאר באוגוסט 2010, שנתן את אות הפתיחה לתהליך התדרדרות מסיבי של המועדון הן מקצועית וכלכלית גם כן. המועדון היה שרוי באותה תקופה עמוק בתוך הבוץ והמילה "פירוק" כבר הדהדה באוזניהם של אנשי ההנהלה, לכן הפתרון היה להשקיע את מירב המאמצים בטיפוח מחלקת הנוער תוך כדי שילובם בקבוצה הבוגרת.  לאס ריד וקורטיז הסתובבו ברחבי העולם וסקרו מחלקות נוער מקבוצות שונות בענפי ספורט שונים ואפילו לא רק בספורט, אלה באקדמיות למוזיקה ובתי ספר לדרמה ומשחק.

יחד הצליחו לתרגם את מסקנותם מהמסע הדידקטי למודל התנהגות וחינוך יחיד ומיוחד המושתת מבחירת פילוסופיות התנהגות וכללים אשר יוצא מבתי ספר לדרמה, ואת מבנה האימון והפיתוח שאבו מהתבוננות באקדמיית ה"לה מאסיה" של ברצלונה. "הפילוסופייה שלנו היא לאסוף שחקנים בגילאים 7-9 ולא מאוחר מזה, ולשלב אותם במחלקות הנוער בדרך שתיהיה להם הכי נוחה ומאתגרת." אמר ריד, "הרעיון הוא לשלב בקבוצה הבוגרת שחקני נוער ולתת להם כמה שיותר דקות גם במשחקים מכריעים אם צריך, מתוך ידיעה שהם לא תחת לחץ בגלל זה".

זריקת השחקן למים העמוקים, בידיעה שמה שיעשה זה יהיה בסדר ומתקבל. גם אם יאבד את הכדור ברחבה בדקה ה-90' בגמר הגביע האנגלי בוומבלי, אין דבר. ההנחה היא ששחקן שלא עושה טעויות זה שחקן שלא עושה כלום. וכאן אחת מנקודות השוני בעלת המשקל הרב ביותר בכף מאזן הכוחות בין ה"סיינטס אקדמי" לשער מחלקות הנוער באנגליה.

באשר לנערים בגילאים הנמוכים יותר, שעדיין לא בגיל המתאים להפציע במגרשי הפריימר-ליג, האקדמיה משקיעה במשחקי אימון מסביב לאנגליה מול מחלקות נוער מקצועיות אחרות. וביום משחק של גילאי עד 21, הילדים פועלים בדיוק באותה צורה של השחקנים הצעירים-הם מקבלים את אותם הוראות לתזונה, שינה וניצול שעות הפנאי בימים שלפני משחק ואף מגיעים באוטובוס משלהם באותה כניסה של השחקנים הבוגרים לכל איצטדיון באנגליה. הרעיון הוא שהילדים יהיו כבר מוכנים מבחינה פסיכולוגית לרמות הגבוהות כבר בגילאים האלה, כך כשיבוא הרגע לטבילת האש, הטמפרטורה הגבוהה תשרוף קצת פחות. לא פוסחים על אף גיל, לא מוותרים על שום הזדמנות לדקות משחק ולא מפספסים אפילו כישרון אחד שמציץ ממחבואו.

כמות ההשקעה בכל אספקט שקשור לדור הבא של הכדורגל בסאות'האמפטון היא בקנה מידה גבוה מאוד משאר מועדוני אנגליה, בזמן שאלה חותמים על עוד צ'ק שמן לרכישת שחקן, בסאות'האמפטון מזרימים כספים לסגל האקדמיה. אותה אקדמיה שייצרה להם כוכבים אשר החזירו להם באותו מטבע מבחינה מקצועית, ובהרבה יותר מטבעות מבחינה כלכלית.

בית גידול לכוכבים.


בסופו של יום היה זה המשבר הכלכלי החמור שהביא את סאות'האמפטון לקו המחשבתי הנוכחי,  בכדורגל כמו בחיים-אין מורה ומחנך גדול יותר מצרות ומצוקות. הקיץ 6 מבוגרי האקדמיה המחוננת (ביניהם לוק שואו, אדם לאלאנה וריקי למברט) נמכרו לליברפול, מנצ'סטר יונייטד ולארסנל בלא פחות מ-100 מיליון ליש"ט, המינוס בבנק הפך לפלוס. בכל מועדון אחר היו משקיעים את כל הכסף ברכש מאסיבי, אבל כמו שכבר הבנתם סאות'האמפטון היא פורצת דרך. לכן החל מהעונה הקרובה יושקעו כ-30 מיליון ליש"ט נוספים בפיתוח מתקני האימון לנוער.

הקמה של 12 מגרשי אימון מסוגים שונים של טכנולוגיית השטח, ובנוסף הכנסת פיקוח טכנולוגי חדש ומשוכלל לשקלול יכולת הילדים, כולל אפליקציה חדשה שתיקרא ה"הסיינטס" , אשר תסמן לכל ילד הערות מהמאמן וניתוח יכולת המשחק שלו מזוויות שונות. דברים כאלו תמצאו אך ורק ב"סיינטס אקדמי" של הקדושים מסאות'האמפטון.

באקדמייה שהולידה לנו שחקנים כל כך נהדרים, השאיפות רק מרחיבות אופקים ככל שהזמן עובר. "כוכבים כמו אוקסייד-צ'מברליין הן לא מקרה נדיר" אמר בעבר לאס ריד, "השאיפה היא ליצור שלושה אוקסייד-צ'מברליין בשנה החל מעכשיו".

בפס ייצור האקדמי עובדים כבר על הכוכבים הבאים, ובתקופה כזאת שהכדורגל המודרני הפך לכל כך מסחרי ונשיאי מועדונים שופכים סכומים על רכש באופן שפשוט יכול לגרום לך להקיא, הקבוצה הקטנה ממחוז המפשייר נותנת לנו סיבה טובה להישאר אופטימיים, בזמן שאנחנו נבלעים בתוך כל הכאוס הפיננסי הזה. זה העתיד של הכדורגל האנגלי, זה המודל של הכדורגל העולמי- סאות'האמפטון הקדושה, קבוצה קטנה עם חזון גדול.

הכותב הינו תלמיד במכללת ספורט פאנל בניהולו המקצועי של נדב יעקבי

Comments


bottom of page