top of page
תמונת הסופר/תRaphael Kabessa

שדים לשעבר

מאת טל גורן| מה עובר בשנתיים האחרונות על האמפריה האדומה?

בהיסטוריה של מנצ'סטר יונייטד יש 2 תאריכים חשובים: שנת 1986- אז הגיע מנג'ר סקוטי אלמוני בשם אלכס פרגוסון, כמו גם ה-8 במאי 2013, בו אותו פרגוסון הודיע על פרישה מאימון לאחר 27 שנים כמאמן במועדון. תחת אלכס פרגוסון הפכו השדים האדומים לאימפריה בקנה מידה עולמי, עם 2 אליפויות אירופה ואינספור גביעים ואליפויות. מיד לאחר פרישתו של המנג'ר האגדי, מינה המועדון את היורש, גם כן סקוטי, דייויד מויס. באותה תקופה היה מדובר במנג'ר בעל נסיון עשיר בפריימרליג, אבל כזה שעדיין לא אימן קבוצה בסדר גדול כזה. הוא חתם ל6 שנים במועדון לאחר שאימן 9 עונות את אברטון בהמלצתו של פרגוסון.

בעונה זו התרסקו השדים ואותו מויס פוטר לקראת סוף העונה. הקבוצה סיימה במקום ה-6 ולראשונה לאחר שנים נעדרה מהשתתפות בליגת האלופות בפרט ומהמפעלים האירופיים בכלל. זו הייתה ללא ספק העונה הכי חלשה של המועדון מזה עשרות שנים. זו גם היתה העונה הראשונה לאחר 30 שנה בה מאמן לא מסיים עונה בקבוצה.

לקראת תחילתה של העונה הנוכחית עשו במועדון שינוי ומינו את ההולנדי, לואיס ואן חאל, מאמן מנוסה בעל ניסיון עשיר בליגות הבכירות של אירופה. המועדון שנחשב לאחד המועדונים הרווחיים באירופה נתן  להולנדי צ'ק פותח לרכש, בתקווה להחזירו לימי פרגוסון הזוהרים.

חסר באולד טראפורד?


ואכן הוחתמו שמות בכירים כגון אנחל די מריה ורדמאל פלקאו, כמו גם הגעתם של כישרונות צעירים ומבטיחים כמו לוק שואו, מגן נבחרת אנגליה, והקשר הספרדי אנדר הררה. יחד עם שחקנים כמו רוני, ואן פרסי וחואן מאטה היו בטוחים ביונייטד שהם בדרך לשחזר את ימי פרגוסון העליזים ולבנות שושלת חדשה.

למרות זאת, גם השנה המועדון ממשיך לקרטע, רחוק מאד מהמקום הראשון (צ'לסי כבר זכתה באליפות) וגם את המקום השני הם רואים מלמטה. נכון לעכשיו, המועדון כלל לא נמצא במקום שמוליך לליגת האלופות בעונה הבאה(אלא רק למוקדמות), שזו הייתה המטרה המרכזית בתחילת העונה. בנוסף לכך, ישנה מתיחות בין המאמן ההולנדי לסקורר המוביל של הקבוצה, ואן פרסי. דבר זה מפתיע משום שדווקא שניהם הסתדרו מצוין בנבחרת הולנד במונדיאל האחרון.

אז מה לא עובד אצל השדים האדומים?

1.פוסט עידן פרגוסון- כאשר מאמן שהיה כל כך משמעותי במועדון עוזב, ישנה ירידת מתח דרמטית, ולאחר 27 שנים מנצ'סטר יונייטד נתקלה לסיטואציה שהיא לא מכירה בה. בנוסף, הוא לא היה מאמן רגיל, אלא מנג'ר שהכל היה עבור דרכו והיה מקבל את ההחלטות בעצמו ללא שיקולים של גורמים מבחוץ. במנצ'טר יונייטד הבינו זאת ולכן החתימו את ואן חאל, שדוגל בשיטת קבלת ההחלטות דומה, אבל למרות זאת כרגע המועדון עדיין מגמגם.

2.התמודדות עם מועדונים עשירים יותר- נכון מנצ'סטר יונייטד נחשבת למועדון המאוזן והמרווח בעולם, אבל נכון לכרגע הוא מתמודד בפריימרליג עם 2 מועדונים שעשירים ממנו לא פחות, ואולי אפילו יותר, כשמדובר כמובן על מנצ'סטר סיטי וצ'לסי, שכרגע ההישיגים נמצאים בצד שלהם. אולם, בעונה הבאה בעקבות חוק הפייר פליי החדש, שייכנס לתוקף, יכולים להיות אופטימיים ביונייטד, כששואפים שם להנחית שחקנים מהטופ העולמי.

3. מחלקת הנוער-למועדון יש את אחת מהמחלקות הטובות בעולם לטיפוח לשחקנים צעירים והיא נמצאת באותו קנה מידה עם הלא אסיה של ברצלונה. אולם ביונייטד לא מספיק משתמשים באותם שחקנים (פוגבה שוחרר בחינם ליובנטוס). אדאנאן ינזואי, שהוא בעל כשרון עצום והבליח לפרקים בעונה הקודמת, לא מקבל מספיק הזדמנויות.

4.הנהלה שמתערבת בנושאים מקצועיים- הגלייזרים רכשו את המועדון בשנת 2005. הם ידועים כשאנשים שאוהבים להתערב בתוך המועדון, כשאצל אלכס פרגוסון זה היה בלתי אפשרי משום שהוא היה השליט הבלעדי  מתוקף מעמדו במועדון. אולם, עושה רושם שבשנתיים האחרונות הם מעורבים יותר במועדון. השנה הם אמנם נתנו לואן חאל קרוב ל-130 מיליון פאונד לרכש, ואפשר להגיד שהכניסו את היד לכיס.

אז מה עושים מכאן?

אין ספק שלמועדון יש את המשאבים הדרושים על מנת לחזור ולזכות בתארים, אולם בשביל שזה יקרה צריכים שם לנסות לשכוח את עידן פרגוסון שמרחף מעל המועדון. על מנת לעשות זאת, הדבר הראשון שהם יצטרכו זה להביא מאמן מהטופ העולמי. עם כל הכבוד לואן חאל והנסיון שלו, מדובר במאמן שכמעט ולא גומר עונות בקבוצות שהוא מאמן, וזה לא מתאים למועדון ששואף לשמור על יציבות. בנוסף, הוא לא נחשב למאמן מהטופ 5 העולמי.

כמו כן, המועדון צריך יותר להאמין במחלקת הנוער שלו ולתת יותר הזדמנויות לדור העתיד שלו, כשבכך יוכל לדאוג שמקרה פוגבה לא יחזור על עצמו. בנוסף, יודעים השדים האדומים שבקיץ הקרוב יהיה להם שוב מקום להשתלט על שוק השחקנים העולמי בעקבות הפייר פליי של אופ"א, כשינסו ודאי "לגנוב" כמה מהשחקנים הטובים בעולם. לסיום, כדי לחזור לטופ צריך מועדון בסדר גודל כזה שחקנים גדולים.

כותב הטור הינו תלמיד במכללת "ספורט פאנל" בניהולו המקצועי של נדב יעקבי

Comments


bottom of page